Croitoria e unul din cele mai provocatoare și satisfăcătoare hobby-uri. Când o persoană își perfecționează acest skill, acest lucru poate duce la o afacere profitabilă. Însă, pentru a ajunge acolo ai nevoie de timp și dedicare.
Pentru a te ajuta în acest sens am pregătit pentru tine 9 sfaturi, fie că vrei să devii un profesionist sau vrei pur și simplu să îți îmbunătățești acest skill.
- Nu te mai îndoi de tine
Unul din cele mai grele aspecte pe care trebuie să le echilibrezi când vine vorba de croitorie este să îți calmezi vocea din minte care îți spune că nu poți să o faci. Majoritatea persoanelor se simt intimidate de toate persoanele bune din industrie și nu le vine să înceapă acest hobby din frică.
Așa că, cel mai important aspect este să îți calmezi îndoielile și să îți atingi potențialul maxim. Puțină pozitivitate te poate aduce departe.
În orice proiect de angajezi, nu ar trebuie să existe nimic de care să îți fie frică. Chiar dacă proiectul nu ajunge să fie ce îți dorești, ai învățat multe din asta. Amintește-ți că orice greșeală este o oportunitate de a deveni mai bun.
În cele din urmă vei ține în mână o piesă construită de tine, iar tu ar trebui să fii mândru că ai realizat-o prin cunoștințele tale.
2. Rafinează-ți skill-urile de bază
La fel ca și cu orice hobby sau job, anumite aptitudini te ajută să îți perfecționezi rezultatul final. Cusutul necesită atenție la detalii, creativitate, dexteritate, perseverență și aptitudinea de a rezolva problemele neprevăzute care apar pe parcurs.
Nu te îngrijora dacă acestea nu îți vin natural, deoarece ele pot fi perfecționate înăuntrul, dar și în afara atelierului de croitorie.
O modalitatea foarte bună prin care poți să îți dezvolți creativitatea este printr-un carnet în care să îți pui toate ideile, prin multe mood-boarduri, colecționând materiale, culori și design-uri.
De fiecare dată când simți că ai rămas fără inspirație consultă toate aceste materiale, iar ideile vor veni la tine.
3. Verifică de două ori, taie o singură dată
Să tai materialele cu precizie este unul din cele mai esențiale aptitudini pe care trebuie să le ai ca și croitor. Măsoară mereu de două ori înainte să tai. Nu merită să irosești material bun doar din dorința de a economisi timp.
Urmează mereu instrucțiunile pe care ți le-ai pus în minte, ținând cont în special de tipul de țesătură și direcția ei.
4. Fă din creta de croitorie cel mai bun prieten al tău
Asigură-te că însemnezi toate bucățile de material importante. E extrem de important să însemnezi partea centrală, de fiecare dată. Păstrează în inventarul tău culori de cretă diferite și rămâi pe o schemă de culori de fiecare dată când însemnezi ceva anume. Acest aspect îți va salva timp în proiectele tale.
5. Mașina de cusut e cel mai mare ajutor al tău
Multe persoane dau vina pe mașina de cusut atunci când nu le iese ceva. Cu toate astea, cauza principală pentru care un anumit proiect eșuează este pentru că nu ai reușit să adaptezi specificațiile unui material la cusutul la mașină.
6. Fii deschis la gadgeturi noi
Deși modul în care lucrezi cu țesătura este tradițional, metodele tale nu trebuie să fie așa. Dacă te pui la curent cu ultimele gadgeturi și tehnologii, vei învăța multe și vei putea să experimentezi și să îți îmbunătățești aptitudinile.
Gadgeturile de croitorie nu doar că te ajută să economisești timp dar te vei putea distra în timp ce lucrezi și te vor ajuta pe termen lung dacă vrei să începi o afacere.
7. Personalizează fiecare proiect pe care îl iei
Deși aptitudini precum o mână de lucru precisă și o metodică de lucru bine puse la punct sunt esențiale, lasă-ți creativitate să își pună amprenta pe fiecare proiect pe care îl ai. Detaliile mici, personale vor face ca proiectul tău să fie unic și recunoscut de oricine știe cum lucrezi.
8. Axează-te pe ceea ce îți place
Nu are rost să lucrezi la ceva care nu îți place sau nu te inspiră. Dacă nu îți place o anumită parte a croitoriei, nu îți pierde timpul cu ea, deoarece un proiect care nu îți face plăcere îți va reduce din motivație și inspirație. Iar la final, vei fi mult mai critic cu piesa respectivă.
Poate realizezi că nu îți place să lucrezi cu anumite țesături sau să coși într-un anumit fel… cheia e să îți dai seama ce anume îți face plăcere și ce nu și să eviți proiectele care conțin aspecte care îți displac din croitorie.
9. Păstrează un portofoliu cu cele mai bune lucrări
Indiferent dacă practici croitoria din hobby sau ca meserie, ține evidența de piesele de care ești mândru. Te va ajuta să vezi cât de departe ai ajuns și îți va permite să te nișezi pe proiectele care te-au inspirat în trecut, ți-a făcut plăcere să lucrezi la ele, iar în final, ți-au iești foarte bine.
Acest lucru te va ajuta să îți conturezi foarte bine un stil propriu.
Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să îți găsești motivația să faci în continuare ceea ce îți place, iar dacă ai nevoie de un punct mai concret de plecare, te așteptăm la cursul nostru de croitorie pentru începători: http://studiaform.ro/cursuri/curs-de-calificare-in-croitorie/.