Croitoria este printre cele mai frumoase și delicate profesii din lume.
Deși în România oamenii obișnuiesc să nu mai meargă la atelierele de croitorie pentru ași confecționa haine din lipsă de timp/bani, dacă e să ne gândim atunci când mergem la un eveniment, mulți dintre noi optăm pentru haine la comandă.
Motivele sunt simple:
- materialele folosite sunt mult mai calitative
- ai parte de haine făcute exact pe măsura ta
- nu va mai exista nimeni care să poarte exact aceeași piesă de îmbrăcăminte
- te simți special purtând o piesă vestimentară executată foarte bine
Însă această activitate datează încă din antichitate. Desigur, în perioada aceea toate veștmintele se realizau manual, cu multă atenție, iar timpul de lucru era cu mult mai lung decât în zilele noastre deoarece ele făceau diferența între clasele sociale.
Odată cu revoluția industrială au venit și primele mașini de cusut fapt care le-a făcut treaba mult mai ușoară croitorilor.
Pe atunci dacă voiai un costum sau orice alt articol vestimentar mai special nici nu se punea problema să nu mergi la croitor să ți-l facă. În parte și pentru că nu existau atât de multe magazine peste tot, unde poți găsi orice, la toate tipurile de preț.
Însă ce e sigur e sigur, dacă vrei ca orice haină să îți vină mănușă, direcția e înspre atelierul tău preferat de croitorie și nu către mall.
Iar acum dacă e să ne întoarcem puțin în timp, la începutul anilor 2000 Armani a dezvoltat conceptul „fatto a mano su misura”, care înseamnă – făcut manual pe măsura dumneavoastră.
Desigur, pare simplu – iei câteva măsurători și gata, doar măsura S sau M sunt la fel peste tot, însă nu e chiar așa. Pentru a realiza o piesă vestimentară de calitate, care să meargă perfect pe client, croitorii iau peste 35 măsurători și scot din mânecă secrete pe care puține magazine le știu.
Există măsurători care în aparență nu sunt importante și totuși atunci când avem produsul final pe noi, ceva nu se așează bine. De exemplu cervicala 7 și distanța dintre ea și vârful capului. Ea îți schimbă poziția coloanei și a corpului.
Ce înseamnă asta? Doi bărbați cu exact aceleași măsurători și cu aceeași cămașă pe ei pot arăta complet diferit. Pe unul cămașa poate să vină perfect, iar pe celălalt să nu arate bine deloc.
De ce? Pentru că acest mic secret de croitorie poate face diferența – unul dintre bărbați are o poziție a coloanei adusă pe spate și de aceea, cămașa nu vine bine.
De asta vine lumea la croitor – pentru că există diferențe uriașe între hainele pe care le iei de pe umeraș în magazin și cele făcute special pentru tine. Când un produs e făcut la scară largă pentru mii de oameni, nu are cum să arate bine pe toată lumea, mai ales dacă ești adeptul cumpărăturilor online și nici măcar nu mai apuci să probezi haina înainte de a o cumpăra.
Atelierele de croitorie sunt recunoscute în lumea largă, în țări precum Elveția, Italia, Franța sau Anglia drept un etalon al eleganței.
Dacă pui preț pe hainele tale și felul în care te simți în ele și ești pasionată de croitorie, cursul nostru e locul perfect în care poți să îți dezvolți abilitățile, să lași frâu liber creativității și să îți pui bazele unei meserii care nu o să dispară niciodată.