fbpx
Cum sa iti faci un poncho

Cum să-ți faci un poncho

Pentru o persoana incepatoare in croitorie, un produs usor de confectionat, care se gaseste si in trendurile modei actuale, este poncho-ul sau pelerina.

 

Acesta poate avea diverse lungimi si se foloseste in diverse ocazii: daca e scurt pana in talie se poarta peste o rochie de ocazie in serile racoroase de vara si se numeste “capa”; daca este pana deasupra genunchiului se poate purta peste o camasa sau un pulover si aduce o nota de “sic” tinutei; daca este mai lung si confectionat dintr-un material impermeabil, poate fi utilizat ca si pelerina de ploaie. Avand in vedere aceste posibilitati variate, in continuare va fi prezentata constructia tiparului de fata si spate pentru un poncho de lungime medie, pana deasupra genunchiului. In cazul in care se doreste un produs mai lung sau mai scurt, pur si simplu se modifica un singur parametru: lungimea produsului.

Sunt necesare doua dimensiuni preluate de pe corp pentru construirea tiparului de poncho:

  • inaltimea corpului Ic, masurata din crestetul capului pana la podea (fara pantofi),
  • circumferinta bustului Cb, masurata in zona cea mai proeminenta a bustului.

In afara de aceste dimensiuni de pe corp, mai trebuie cunoscute:

  • lungimea produsului Lpr, care se stabileste in functie de model,
  • adaosul de lejeritate Ad, care este un plus ce se adauga pe liniile orizontale (a bustului in acest caz) cu scopul de a mari largimea produsului, pentru ca acesta sa poata fi imbracat si purtat. La acest produs Ad=9cm.

Se incepe construirea tiparului cu trasarea unui unghi drept in partea stanga a foii de hartie care se noteaza cu A. Se prelungesc cele doua drepte pe orizontala, spre dreapta si pe verticala, in jos. Verticala din A va reprezenta linia de mijloc a spatelui.

Pe verticala din A vor fi urmatoarele puncte:

  • B: cu AB=1/20(Ic)+1/10(Cb)+6
  • C: cu AC=¼(Ic)-2
  • D: cu AD=Lpr, in functie de model.

Din punctele B, C si D se traseaza cate o perpendiculara spre dreapta, si aceste orizontale sunt linia bustului, a taliei si linia tivului (terminatia produsului).

Pe linia bustului, orizontala din B, vor exista trei segmente:

  • latimea spatelui ls,
  • latimea rascroiturii manecii lrm,
  • latimea fetei lf.

ls+lrm+lf+Ad=BB3=BB1+B1B4+B4B3+Ad

Cele trei segmente se calculeaza astfel:

  • BB1=ls+⅓(Ad)=⅕(Cb)-2+⅓(Ad)
  • B3B4=lf+⅓(Ad)=⅕(Cb)+1+⅓(Ad)
  • B4B1=lrm+⅓(Ad)=1/10(Cb)+1+⅓(Ad)

BB3=½(Cb)+Ad

Vezi Imaginea 1

 

Segmentul B1B4 se imparte in doua parti egale: B1B2=B2B4.

Din punctele B1, B1 si B3 se traseaza cate o perpendiculara pe BB3. Verticala din B1 va intersecta orizontala din A in A1, cea din B4in A9 si cea din B3 in A5

.Verticala din B3 (care reprezinta linia de mijloc a fetei) se prelungeste si in jos, si va intersecta linia taliei (orizontala din C) in C3, si linia tivului (orizontala din D) in D4.

Pentru a trasa liniile de contur ale rascroiturii gatului si umarului la spate se procedeaza astfel:

  • AA2=1/16(Cb)+⅛(Ad)
  • A2A3=¼(AA2)+0,5
  • A1A4=1,5…2cm

Se unesc punctele A si A3 cu o linie arcuita (linia rascroiturii gatului la spate); A3 cu A4 cu o linie dreapta (linia umarului).

La fata:

A5A7=AA2+1

A7A8=A5A11=3,5cm

Cu un compas cu varful in A11 se traseaza un arc de cerc prin A8 care va intersecta linia de mijloc a fetei in A6, linia curba A8A6 reprezentand linia rascroiturii fetei.

A9A10=A1A4

Linia umarului la fata: A8A10 si se prelungeste.

Pe linia A8A10, inspre rascroitura manecii, se masoara 1cm si apoi aceasta valoare pana in A8 se aplica pe linia ce porneste din A3 si trece prin A4, acestea fiind linia umarului la fata respectiv spate. Se uneste printr-o linie dreapta fiecare din aceste doua puncte cu B2 si liniile respective se prelungesc pana la linia tivului.

Cu ajutorul unui florar linia umarului la fata respectiv spate se traseaza curbat ca in figura.

Pentru trasarea liniei tivului la fata respectiv spate, pe linia BB2C4D5 respectiv B2C2D3 se traseaza cate o linie curbata astfel ca in D5 si D3 sa avem unghi drept si B2D3 sa fie egal cu B2D5.

Linia de contur a spatelui este:ABCDD3C2B2A4A3A, iar a fetei este: A6B3C3D4D5C4B2A10A8A6.

Acest model va fi prevazut cu deschizatura pe cusatura laterala, care sa permita iesirea bratului purtatoarei acestui produs.

Cand se croieste si se confectioneaza orice produs de imbracaminte, se prevede o rezerva de coasere de jur imprejurul fiecarui reper. De obicei, aceasta rezerva este de 1 cm.

Daca se doreste ca spatele sa se croiasca fara cusatura pe mijloc, atunci pe linia AD nu se prevede rezerva de coasere.

Vezi Imaginea 2

Planul de croit pentru acest poncho este ca in figura din stanga.

Materialul se aseaza pe dublu pe latime si cele doua repere, pentru fata si spate se aseaza astfel incat sa se incadreze pe latimea materialului.

De obicei latimea materialului este de 152cm. Cunoasterea acestei valori ajuta la calculul necesarului de material pentru confectionarea unui produs.

Dupa ce au fost construite tiparele si s-au adaugat rezervele de coasere, pe o masa se marcheaza un dreptunghi cu latimea de 76cm (½ din latimea materialului desfacut).

Se aseaza tiparul fetei cu mijlocul sau pe una din laturi, si tiparul de spate pe cealalta latura, rasturnat, astfel incat sa se obtina o cat mai buna incadrare pe material.

In cazul in care materialul care se va croi va avea sens (de exemplu o catifea), e necesar ca ambele tipare sa fie orientate in aceeasi directie, in caz contrar vor fi diferente de culoare intre fata si spate.

Dupa ce au fost incadrate cele doua tipare, se masoara lungimea dreptunghiului respectiv si acesta va reprezenta lungimea materialului care se va cumpara in vederea executarii poncho-ului.

Cand se croieste, se are in vedere ca reperul de spate sa se aseze pe linia unde materialul este dublat, astfel rezultand un produs fara cusatura pe mijlocul spatelui.

distribuie prietenilor