O știm cu toții: hainele pot fi confecționate din diferite tipuri de materiale, acestea putând fi combinate între ele sau putem folosi un singur tip de material pentru a confecționa o întreagă piesă vestimentară.
Dar, înainte de a intra în tipuri de materiale, trebuie să înțelegem cum sunt ele obținute. Orice produs textil are la bază o țesătură realizată din fire individuale care la rândul ei este obținut din fibre.
Proprietățile fibrelor și modul în care sunt testate determină proprietățile țesăturii: cum se simte, cum reacționează la uzură sau la spalat, etc.
Fibra: Fir subțire, netors, de proveniență vegetală, animală sau minerală ori produs pe cale sintetică, folosit de obicei ca materie primă la fabricarea firelor pentru țesături.
Fir: Produs de formă lungă și subțire, obținut prin toarcerea manuală sau mecanizată a unor fibre textile.
Țesătură: Produs textil obținut la războaiele de țesut/ mașinile de țesut prin încrucișarea mai multor fire.
Acestea fiind spuse, uite care sunt principalele tipuri de fibre, grupate în funcție de originea lor:
Fibre naturale de origine vegetală
Fibre naturale de origine animală
Fibre sintetice & artificiale
Fibre naturale de origine vegetală
Bumbacul
Este o fibră naturală, obținută din planta cu aceeași denumire. Cultivată din cele mai vechi timpuri, aceasta este una dintre cele mai folosite fibre naturale în acest moment. Bumbacul este un material textil 100% natural, fiind alegerea ideală pentru confecționarea ținutelor avantajoase pentru piele.
Produsele textile realizate din bumbac sunt plăcute la atingere, rezistente, lasă pielea să respire, protejează pielea sensibilă și sunt extrem de confortabile.
Inul
Este un material textil fabricat din fibrele plantei cu același nume. Este unul dintre cele mai vechi materiale textile, de altfel, fiind folosit de secole, începând de acum peste 10.000 ani, pentru o gamă variată de articole, începând de la pânze pentru pictură, decorațiuni interioare, lenjerii, prosoape de bucătărie și desigur, articole de îmbrăcăminte.
Inul absoarbe foarte bine umezeala/umiditatea, este un material care respiră și este hipoalergenic motiv pentru care este folosit pentru confecționarea lenjeriilor, prosoapelor de bucătărie sau baie, dar și pentru îmbrăcăminte de vară.
Fibre naturale de origine animală
Mătasea
Obținerea firelor de mătase de pe coconii viermilor nu este deloc ușoară și tocmai de aceea este unul din cele mai prețioase și îndrăgite materiale din lume. Mătasea naturală este fină, moale, rezistentă și are o strălucire aparte, care îi conferă un statut de produs de lux.
Aceasta este un material izolator atât împotriva frigului, umezelii, cât și a căldurii, nu se șifonează repede și este prietenoasă cu pielea, fiind un material hipoalergenic.
Lâna
Este un produs textil foarte popular, realizat din părul unor animale și folosit la tricouri și alte haine exterioare menite să fie cât mai călduroase. Cea mai frecventă este lâna de oaie, dar se poate obține lână și de la capre, lame sau iepure.
Lâna este din ce în ce mai mult înlocuită de alte materiale (bumbac, fâș, artificiale) datorită unor dezavantaje ale ei cum ar fi faptul că se strânge la apă, provoacă mâncărimi unora dintre purtători sau chiar provoacă reacții alergice.
Fibre artificiale și sintetice
Nailon
A fost realizat pentru prima dată în 1935. Nylonul este un material thermoplastic mătăsos. Cererea de nailon și materiale sintetice au crescut în general în timpul celui de-al doilea război mondial, când articole naturale, cum ar fi mătasea, cauciucul și latexul, aveau o ofertă semnificativ mai scurtă.
Este deosebit de rezistent, relativ rezistent la abraziuni și absorbție a umezelii, durabil, rezistent la substanțe chimice, elastic și ușor de spălat.
Poliester
Este cel mai utilizat material textil sintetic la nivel global, find produs prima dată în anual 1951, prezentat ca fiind “o țesătură miraculoasă ce își poate păstra forma timp de 68 de zile, fără utilizarea fierului de călcat.“
Chiar dacă acest material sintetic este realizat din produse petroliere, caracteristicile și proprietățile sale sunt mai mult decât competitive dacă luăm în calcul raportul excelent calitate-preț, rezistența sa la uzură și purtare, întreținerea facilă a fibrelor în timp și păstrarea culorilor pentru o perioadă lungă de timp.
Elastan
Este denumirea generică pentru cea mai elastică fibră folosită în industria textilă. Prescurtarea internațională este EA. Mai este cunoscut și sub denumirea de spandex, și este comercializat sub diverse mărci înregistrate, dintre care Lycra este cea mai cunoscută.
Elastanul are o bază copolimerică, fiind obținut din poliuretan și poliester. Are proprietatea de a se lungi cu până la 600%, și de a-și reveni la dimensiunea inițială atunci când fibra este eliberată. Astăzi este folosit mai ales în echipamente sportive datorită flexibilității și lejeritații sale.
Așadar, cum recunoaștem diferitele tipuri de materiale?
Cea mai simplă metodă de a deduce tipul materialelor este “testul arderii”. Pe scurt, taie o bucată mică de material (3-4 cm), pune-o într-un recipient rezistent la căldură și dă-i foc. Prima observație este cenușa care rămâne: dacă este moale și sfărâmicioasă, materialul este natural. Dacă cenușa este obținută prin topire și se strânge, atunci este sintetic sau combinat cu sintetic.